Memento : Adding Time to Web

Projecten

Datum: 
Beschrijving: 

Het Memento project ‘Time Travel for the Web’, onder leiding van Herbert Van de Sompel (Los Alamos National Laboratory) en Michael Nelson (Old Dominion University), wordt gesponsord door de Library of Congress. Dit project demonstreert een eenvoudige manier om het huidige en het verouderde Web met elkaar te combineren. Het bekende HTTP protocol blijkt inzetbaar om naadloos te navigeren tussen de huidige versie van een webpagina en oudere versies uit bijvoorbeeld Internet Archive en Wikipedia. Dit schema presenteert de aanpak in één oogopslag.

In een webarchief hebben de archiefversies van webpagina's een aparte URI van de originele bron. Deze paper licht nader toe hoe de Memento-oplossing, op basis van het Web protocol HTTP, ervoor zorgt dat gearchiveerde webcontent toch gemakkelijk via de oorspronkelijke URI's toegankelijk is. 

Op de project website zijn diverse tools beschikbaar gesteld, o.a. een MementoFox plug-in, om de ‘time slider’ uit te proberen.

Op 1 december 2010 heeft dit project de belangrijkste Britse prijs voor digitale conservering gewonnen, de Digital Preservation Award 2010.

Reviewer: 
Hanneke Smulders
Reviewdatum: 
2012